TIEDOTE

8.6.2014

Vihreiden puoluekokous Jämsässä on hyväksynyt Maaseutu- ja erävihreiden tekemät esitykset maatalouden muuttamiseksi ympäristön hyvinvoinnin paremmin huomioivaksi, kuluttajien tarpeet täyttäväksi ja viljelijöiden toimentulon turvaavaksi.

– Jos haluamme, että ruoantuotanto säilyy Suomessa, viljelijöiden on saatava kunnon korvaus työstään byrokraattisen ja epäreilun tukiruljanssin sijasta. Puhtaan ruuan tuotantoa sekä hiiltä sitovaa ja luonnon monimuotoisuutta ylläpitävää maataloutta tarvitaan, sanoi yhdistyksen puheenjohtajana jatkava, puolueen varapuheenjohtaja Anne Bland.

– On aika purkaa sitkeässä elävä myytti, että vihreät olisi puolueena jotenkin maaseutua vastaan. Maaseutuhan on se, mikä pelastaa maapallon ja tarjoaa meille ruoan ja energiaa sekä hyvinvointia, Bland jatkaa.

Ohjelman mukaan Vihreät tukevat muun muassa uusia, innovatiivisia keinoja maatalouden ravinteiden kierrätykseen. Suomessa karjatalous on keskittynyt eri alueille kuin kasvintuotanto, mikä vaikeuttaa lannan ravinteiden hyödyntämistä. Neuvonnalla, investoinneilla, koulutuksella ja kehittämishankkeilla varmistetaan maatalouden ravinteiden tehokkaampi kierrätys. Esimerkiksi tilakohtainen lannan biokaasutus tuottaa polttoainetta ja lannoitetta sekä vähentää ravinnepäästöjä.

Maaseutu- ja erävihreät ry piti puoluekokouksen yhteydessä vuosikokouksensa, jonka puheenjohtajana toimineen, kansanedustaja Johanna Karimäen mukaan maaseutuvihreitä tarvitaan.

– Suomi on pienten kaupunkien ja laajan maaseudun maa. On pidettävä huolta myös syrjäisten alueiden ihmisistä. Ilmastonsuojelu antaa maaseudulle mahdollisuuksia. Tavoite hajautetusta uusiutuvasta energiasta on hyvin toteutettavissa maaseudulla, missä riittää puuhaketta sähkön- ja lämmöntuotantoon sekä materiaalia biokaasutukseen. Ja erityisesti on turvattava lähi- ja luomuruoan tuotanto, Karimäki sanoo.

Maaseutu- ja erävihreät ry:n hallitukseen valittiin uutena jäsenenä entinen europarlamentin jäsen Tarja Cronberg. Muut hallitukseen valitut ovat Tarja Haaranen, Helena Särkijärvi, Sampsa Heinonen ja Tapio Mattlar sekä varalla Heikki Jääskeläinen, Ari Jäntti, Eija Luostarinen, Lea-Elina Nikkilä ja Marja Nuora.

 

Pin It on Pinterest