24.7.2014

(julkaistu Länsi-Suomessa)

Ympäristöhallinnon uudistuksen piti nostaa luonto sille kuuluvaan arvokkaaseen asemaan. Toisin on kuitenkin käynyt: ympäristö on alistettu elinkeinoelämän taloudellisille intresseille.

Talvivaara on surullisen kuuluisa esimerkki siitä, ettei valvovalla viranomaisella ole ollut käytännössä mahdollisuuksia valvoa ympäristön etua. Jatkumoa ympäristörikoksille olemme saaneet kokea nyt myös Satakunnassa.

Euran kaupungin ja elinkeinoelämän omistama jätevedenpuhdistamo, JVP Eura, ei ole nähtävästi ymmärtänyt tehtäväänsä, vaan on jo muutaman vuoden ajan juoksuttanut piskuiseen Eurajokeen ja sitä pitkin Itämereen täysin puhdistamatonta jätettä ilman, että sitä on voitu pysäyttää millään keinolla. Uusin skandaali on Harjavallan Norlisk Nickelin massiivinen 66 tonnin nikkelivuoto Kokemäenjokeen.

Kaikille näille näyttää olevan yhteistä se, että vaikka ympäristöluvassa olisikin vaadittu näitä katastrofeja ennaltäehkäiseviä toimia, yritykset eivät ole niitä tehneet, koska ne ”ovat liian kallita.” Mutta kuka nyt maksaa jälkipyykin? Entä mitkä ovat mökkiläisen, asukkaan, kalastajan ja viljelijän oikeudet? Miksi meillä ei vieläkään ole ryhmäkanneoikeutta ympäristörikoksissa?

Ongelmana on selkeästi elinkeinoelämän asenne, joka pistää ympäristöarvot mappi ööhin – luonto on vain hyödyke, ei itseisarvo. Toinen asenneongelma löytyy työ- ja elinkeinoministeriöstä, jolta ei heltiä tarvittavia resursseja toimialaansa kuuluvalle valvovalle viranomaiselle ELY–keskukselle. Vaikuttava ja ympäristöskandaaleja ennaltaehkäisevä valvonta kaipaa kipeästi lisää työvoimaa ja asianmukaisia tutkimuslaboratorioita.

Kolmas asenneongelma taitaa olla koko suomalaisessa yhteiskunnassa, joka näkee ympäristön ja toisaalta liike-elämän ja työpaikat vastakkaisina. Kuitenkin tulevaisuudessa ne yritykset ja teollisuudenalat, jotka ovat valmiita metsäteollisuuden tavoin satsaamaan kestävään kehitykseen ja näkee ympäristön kunnioittamisen vahvuutena, tulevat menestymään ja luovat samalla kipeästi tarvittuja työpaikkoja myös maaseudulle.

Pin It on Pinterest