Maaseutu- ja erävihreät ry valitsi Okra-messuilla historiansa ensimmäisen Maaseutuvihreä teko -tunnustuksen saajaksi Topi Laitisen.

Topi Laitinen on perustanut marjatilan Muuruvedelle jo vuonna 1991, ja Alatalon luomumarjatila siirtyi heti 1990-luvun alussa luomuun. Nyt Alatalon luomumarjatilan toimintaa jatkaa Topin Maatila. Topin Maatilalla on omassa viljelyssä n. 3,5 ha ja muut tilan pellot on vuokrattu luomuviljelyyn yhteistyökumppanille. Luomu on tilan sydämessä.

Perusteluissa valinnasta todetaan seuraavaa:

”Mies, joka muuttaa maailma yhden miehen hartiavoimin. Topissa on se hieno asia, että häneen liittyy selviämistarina. Ihmisen kokoista vihreyttä.”

”Topi on uranuurtaja luomussa ja monessa muussa. Onhan se huikeaa, että pienessä Muuruveden kylässä on laajempi luomukauppa kuin Stockalla.”

”Olen vuosikymmenien ajan seurannut Koillis-Savo-lehdestä Topin toimintaa. Hän järjesti esim. lukuisia linja-autoretkiä Pohjanmaalle, jossa savolaiset maanviljelijät tutustuivat maalämpölaitteisiin. Näiden matkojen innoittamana lukuisat Koillis-Savon maatilat siirtyivät maalämpöön. Nyt Topilla näyttää olevan meneillään aurinkovoimasuunnitelmat, joista hän näyttää järjestäneen asiantuntijaluentoja kaikille kiinnostuneille.”

Maaseutuvihreä teko -tunnustus jaettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Maaseutuvihreä teko jaetaan henkilölle tai instanssille, joka toteuttaa toiminnassaan tai teoissaan maaseutu- ja erävihreiden tarkoituksia: edistää toiminnallaan luonnonhoitoa ja ympäristöarvoja; ekologisesti, sosiaalisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti kestävää maa-, metsä- ja porotaloutta sekä eränkäyntiä, edistää koko Suomen luonnon, maaseudun ja ihmisten elinvoimaa, monimuotoisuutta ja vaikuttaa hyvän elämän, tasavertaisten ja uusien palvelujen sekä yritystoiminnan kehittämiseen, edistää kylien ja kyläyhteisöjen kulttuuria, omatoimisuutta, omaleimaisuutta ja lähidemokratiaa, sekä edistää lähi- ja luomutuotantoa, eettistä eläintuotantoa sekä tuotteiden markkinointia.

Lisätietoja:

Outi Kekki
Sihteeri, Maaseutu- ja erävihreät ry
040 585 2621, outi.kekki.vihreat@gmail.com

Silja Keränen
Puheenjohtaja, Maaseutu- ja erävihreät ry
0500 190683, silja.keranen@iki.fi

Pin It on Pinterest